Podsumowanie praktyk zawodowych w Grecji uczniów z ZSZiO w Sułkowicach

Właśnie dobiegły końca tegoroczne praktyki zawodowe dla uczniów klas czwartych technikum realizowane w ramach projektu finansowanego ze środków Unii Europejskiej na zasadach programu Erasmus+ sektor Kształcenie i Szkolenia Zawodowe Akcja 1. Mobilność Edukacyjna. W terminie 17.04 - 12.05.2023 roku na mobilność do greckich przedsiębiorstw wyjechało 20 uczniów z dwoma nauczycielami. W projekcie wzięli udział uczniowie klas czwartych Technikum Zespołu Szkół Zawodowych i Ogólnokształcących w Sułkowicach, kształcących się w zawodach: technik żywienia i usług gastronomicznych, technik mechatronik i technik mechanik.

 

Praktyki zawodowe w Grecji poprzedziła rekrutacja uczestników projektu oraz intensywne przygotowania do wyjazdu w formie zajęć psychologiczno-pedagogicznych, zajęć z kulturoznawstwa, a także przygotowaniem językowym, w ramach którego uczniowie szlifowali swoje umiejętności komunikacyjne w zakresie języka angielskiego oraz stawiali swoje pierwsze kroki ucząc się podstaw języka greckiego.

 

W niedzielę 17 kwietnia 2023 roku pokonując granice państw: słowacką, węgierską, serbską, macedońską i grecką po 22 godzinnej podróży uczniowie przybyli do przepięknie położonego kompleksu hotelowego CronwellPlatamon Resort w Platamonas. Ośrodek położony jest tuż nad morzem Egejskim, w pobliżu mitologicznej siedziby bogów Olimpu.

 

Każda z grup mobilnych posiadała harmonogram praktyk zawodowych, według którego realizowano zadania zgodnie z podstawą programową dla każdego zawodu. Uczniowie technikum żywienia i usług gastronomicznych odbywali praktyki w sali restauracyjnej hotelu PoseidonPalace i CronwellPlatamon Resort w Platamonas obsługując gości, gdzie dbali o przygotowanie stołów do posiłków, właściwy wygląd wydawanych dań, poznawali tajniki kuchni greckiej przygotowując różne dania oraz sprzątali po skończonym posiłku. Uczniowie do perfekcji opanowali obsługę gości sprawnie nakrywając do stołów, uzupełniając na bieżąco brakujące produkty, a także zajmując się sprzątaniem ze stołów i odnoszeniem brudnych naczyń do kuchni. Dla gastronomów został zorganizowany kurs baristyczny oraz warsztaty kuchni greckiej. Kurs baristyczny pozwolił poznać jak przygotować greckie kawy: Frappe, Freddo Espresso, Freddo Cappuccino i kawę grecką. Podczas warsztatów kuchni greckiej młodzież uczyła się jak powstają domowe greckie wypieki, jak przygotowywać potrawy z owoców morza oraz ryb, a także poznała tajniki przygotowania pizzy.

 

W ramach wyjazdów zawodoznawczych, uczestnicy projektu odwiedzili regionalną fabrykę sera feta, gdzie zapoznali się z procesem tworzenia greckich serów oraz grecką rodzinną winnicę, dzięki czemu mieli okazję poznać etapy produkcji wina.

 

Grupa mechaników i mechatroników uczyła się projektowania i instalacji inteligentnych domów. W interdyscyplinarnych grupach pracowali nad projektem Eco Smart House, a efektem końcowym było stworzenie strony internetowej dotyczącej szczegółów oferty inteligentnych domów oraz prezentacja efektów pracy zespołów (przedstawienie projektu Smart House). Podczas praktyk w Grecji uczniowie brali udział w kilkudniowych zajęciach z robotyki, podczas których zajmowali się obsługą oprogramowania, budową mobilnych robotów, a po zakończeniu montażu przeprowadzali testy mobilności robotów. Nauka programowania i robotyki daje szansę kreatywnie rozwijać strefę intelektualną nie tylko pod względem analitycznym, technicznym, logicznym, ale także abstrakcyjnym i kreatywnym. Uczniowie Technikum Mechanicznego zapoznawali się z dokumentacją techniczną, założeniami produkcyjnymi oraz organizacyjnymi działów: obróbki ręcznej, montażu obrabiarek oraz kontroli jakości wykonanych prac. Na zajęciach praktycznych projektowali model części/bryły w programie wspomagającym projektowanie 3D design CoolAlbar. Po wymodelowaniu bryły, przy użyciu programu Cura, uczniowie wygenerowali program będący G - kodem dla drukarki 3D. Efektem prac był uzyskany wydruk. Grupa mechaników i mechatroników wizytowała również greckie zakłady produkcyjne m.in. grecki zakład wulkanizacyjny, gdzie dowiedzieli się jak bieżnikować opony a także stację diagnostyki pojazdowej, w której uczestniczyli w zajęciach z rozpoznawania elementów składowych maszyn i urządzeń mechanicznych.

 

Oprócz zdobywania nowych umiejętności zawodowych, w czasie czterotygodniowego pobytu na praktykach, realizowany był bogaty program kulturowy, który umożliwił poznanie historii, kultury i zwyczajów Grecji. Uczniowie poznawali Grecję, jej zabytki i tradycje oraz piękno przyrody. Codziennie kosztowali tradycyjne potrawy greckie, które serwowano w hotelowej restauracji. Poznali typowe dania greckie takie jak: moussaka, souvlaki, pastisio, sałatka grecka (choriatiki), pita, tzatziki, faszerowane warzywa (gemista) i wiele innych. Mieli też warsztaty tańców greckich, podczas których pod czujnym okiem Greka wspólnie uczyli się kroków i figur ze znanych w Grecji tańców. Uczestnicy programu byli na kilku wycieczkach turystyczno-krajoznawczych.  Zwiedzili m.in. Tesaloniki - drugie pod względem wielkości miasto w Grecji, kompleks skalnych klasztorów w Meteorach i ruiny starożytnego miasta w Dion.  Pieszo odkrywali uroki pobliskich miejscowości Platamonas, Litochoro i Stary Panteleimon znajdujących się u podnóży Olimpu. Niezapomnianym przeżyciem był rejs statkiem na wyspę Skiathos i plażę Koukounaries. Podczas rejsu na statku kapitana Kostasa panowała wyśmienita zabawa połączona z nauką Zorby.

 

W czasie wolnym uczestnicy projektu brali udział w licznych zajęciach rekreacyjno-sportowych. Odbyło się wiele konkursów i gier terenowych, między innymi turniej piłki nożnej, koszykówki i zawody pływackie. Uczniowie wzięli też udział w grach terenowych polegających na wykonaniu zadań w grupach, między innymi mieli znaleźć greckie flagi, a następnie zrobić sobie na ich tle jak najwięcej zdjęć, ozdobić kamień, odnaleźć zabytki w Salonikach, czy nauczyć Greków polskiego łamańca językowego.

 

Piękna pogoda i usytuowanie hotelu w pobliżu plaży, umożliwiały codzienne plażowanie i kąpiele w morzu. W hotelu uczestnicy programu korzystali z basenów zewnętrznych i wewnętrznego oraz siłowni. Do dyspozycji mieli boiska do piłki nożnej i koszykówki oraz salę konferencyjną, gdzie organizowane były dyskoteki.

 

Po zakończonych praktykach zawodowych wszyscy uczestnicy uzyskali certyfikaty zdobytych umiejętności oraz  Europass-Mobilność, które potwierdzają kwalifikacje zawodowe, podnoszą konkurencyjność ich posiadaczy na europejskim rynku pracy i stanowią cenną przepustkę do efektywnego poszukiwania pracy. Udział w praktykach zawodowych był ważnym i przydatnym doświadczeniem życiowym dla uczestników mobilności. Czas praktyk  był niesamowitym czasem dającym możliwość zdobycia nowych umiejętności. Udział w programie miał za zadanie ułatwić uczniom m.in. praktyczne wykorzystanie teoretycznej wiedzy zdobytej w trakcie nauki szkolnej, zdobycie doświadczenia w zawodzie, poznanie nowoczesnych standardów w europejskiej branży gastronomicznej, mechatronicznej i mechanicznej,  podniesienie kompetencji językowych w zakresie angielskiego, czy też wsparcie rozwoju osobistego i zawodowego. Pozwolił im nabyć umiejętności społeczne, poszerzył ich światopogląd, otworzył na nowe kultury i zaszczepił chęć poznawania. Nauka połączona z praktyką, zabawą, w klimacie europejskiej mobilności, to wyjątkowe przeżycie dla wszystkich uczestników programu Erasmus +. Kadra pedagogiczna ZSZIO w Sułkowicach może być  dumna, że uczniowie, którzy wyjechali na praktyki Erasmusa, świetnie poradzili sobie z powierzonymi im zadaniami.

 

W czwartek, 1 czerwca 2023r. w ZSZiO w Sułkowicach odbył się „Dzień Grecki”. W tym dniu zostały podsumowane tegoroczne praktyki zawodowe dla uczniów klas czwartych technikum realizowane w ramach projektu finansowanego ze środków Unii Europejskiej na zasadach programu Erasmus+ sektor Kształcenie i Szkolenia Zawodowe Akcja 1. Mobilność Edukacyjna. Podczas podsumowania praktyk zostały przedstawione cele, miejsca praktyk, zajęcia kulturowe, wycieczki oraz czas wolny uczniów. Nie zabrakło pięknie wykonanych przez uczniów utworów muzycznych takich jak: „Zorba i Ty” oraz pokazu tańca „Zorba”. Goście i uczestnicy Dnia Greckiego częstowali się smakołykami kuchni greckiej. Na koniec zostały wręczone uczniom i nauczycielom certyfikaty uczestnictwa w projekcie. W przygotowaniu jest również  dokument  EUROPASS – MOBILNOŚĆ, który oficjalnie potwierdza, że dana osoba odbyła praktyki za granicą.

 

Do pobrania:

Prezentacja: Praktyki zawodowe w Grecji